18 Νοεμβρίου 2024
Πρόσφατα:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ποιες εκπλήξεις βλέπουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών τα ΕΛΠΕ

Του Χάρη Φλουδόπουλου Capital.gr

Όσοι μέτοχοι “διάβασαν” πίσω από τις γραμμές της ομιλίας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, Στάθη Τσοτσορού, χθες στη ΓΣ του ομίλου, πήραν μια σαφή εικόνα για τις προκλήσεις αλλά και τις αναγκαίες προσαρμογές που καλείται να κάνει ένας μεγάλος διυλιστηριακός όμιλος εάν θέλει να συνεχίσει να αποτελεί πρωταγωνιστή στα ενεργειακά δρώμενα ακόμη και μετά τις αλλαγές που θα συντελεστούν σε έναν χρονικό ορίζοντα 6 έως 7 ετών και το μετασχηματισμό της διεθνούς οικονομίας και ενεργειακής σκηνής σε οικονομία χαμηλού άνθρακα.

“Ο ενεργειακός μετασχηματισμός και τα νέα προϊόντα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από το ενεργειακό μας σύστημα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι νέες προκλήσεις της μετάβασης στη μεταψηφιακή εποχή, καθιστούν ολοένα και πιο σημαντικό να κατανοήσουμε τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται, ώστε έγκαιρα να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος του Ομίλου μας” τόνισε ο κ. Τσοτσορός δίνοντας το περίγραμμα των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “στον πυρήνα του σχεδιασμού τίθενται το μείζον ζήτημα της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με κύριους άξονες την συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς επίσης και η ταχεία ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου”.

Οι αλλαγές και οι στόχοι που καλείται να μελετήσει και να φέρει σε πέρας τα επόμενα χρόνια ο όμιλος αφορούν:

– Στην ενίσχυση της επιχειρηματικής αξίας
– Τη βελτίωση της διαχείρισης του επιχειρηματικού ρίσκου
– Την αποτελεσματική μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα
– Τον ψηφιακό μετασχηματισμό
-Τη βελτίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίες με τις τοπικές κοινωνίες

Αυτή τη στιγμή πάντως, έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες και έχει διασφαλιστεί από πλευράς ισολογισμού και κερδοφορίας το αναγκαίο χρονικό περιθώριο για να ληφθούν οι αποφάσεις από την πλευρά των μετόχων:  όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, μεσοπρόθεσμα αφενός μεν διατηρείται η υψηλή κερδοφορία με μέσο EBITDA που θα κυμανθεί μεταξύ 700 και 750 εκατ. ευρώ, αφετέρου δε εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος για τη διαμόρφωση των επιλογών των μετόχων και τη λήψη των αποφάσεων για τη δομή του Ομίλου στο υπό διαμόρφωση ενεργειακό τοπίο μετάβασης σε οικονομίες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Αποκρατικοποίηση

Παράλληλα με τη στρατηγική οπτική γύρω από το μέλλον του ομίλου, η διοίκηση των ΕΛΠΕ, χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκπλήξεων στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση του 50,1%. Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν πηγές της διοίκησης υπάρχουν ενδείξεις ότι στη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών ενδέχεται να δούμε κοινοπραξίες εταιρειών που θα προκριθούν στη short list με άλλες πετρελαϊκές που δεν εμφανίστηκαν στην πρώτη φάση της μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου θα είναι θέμα κοινοπραξιών και όχι μεμονωμένων εταιρειών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι πιθανοί ενδιαφερόμενοι είναι οι πετρελαϊκοί όμιλοι που συνεργάζονται σε άλλα project με συμμετέχοντες στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα όσα ανέφεραν πηγές της διοίκησης σε σχέση με το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Με δεδομένο ότι το σχέδιο αυτό άπτεται των συμφερόντων του ομίλου, που μετέχει στην εταιρεία αερίου με 35%, η πλευρά των ΕΛΠΕ διαμηνύει το ενδιαφέρον της να παραμείνει στην αγορά του φυσικού αερίου ακόμη και εάν χρειαστεί να πουλήσει το ποσοστό της στη ΔΕΠΑ. Θα παραμείνουμε στην αγορά σε σχήμα που θα έχουμε πλειοψηφική συμμετοχή και λόγο στη διοίκηση, καταλήγουν σχετικά οι ίδιες πηγές.