18 Νοεμβρίου 2024
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Μάχη με το χρονο για να μην μπλοκάρουν την αξιολόγηση οι ενεργειακές αποκρατικοποιησεις

energypress.gr 27 03 2018 | 09:07

Καθυστερήσεις στις ελληνικές ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις εντοπίζουν οι Βρυξέλλες με αποτέλεσμα να μετατίθεται για το eurogroup του Ιουλίου η λύση-πακέτο αντί για τον Ιούνιο που σχεδιαζόταν αρχικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, πηγή από τις Βρυξέλλες τόνισε πως έχουν μείνει πίσω κομμάτια της τέταρτης αξιολόγησης με την ολοκλήρωσή της να αναμένεται πλέον τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο αντί για το Μάιο.

Όπως είναι φυσικό, στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι Ευρωπαίοι σε αυτές της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, γεγονός που, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  μετέφεραν στον υπουργό, κ. Σταθάκη την περασμένη εβδομάδα κατά τη μεταξύ τους τηλεδιάσκεψη. Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης δεσμεύθηκε να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και να ενημερώνει για την εξέλιξη των διαδικασιών, όμως το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ κάνει λόγο για έναρξη της διαδικασίας εντός του Μαρτίου ενώ το αντίστοιχο για το 17% της ΔΕΗ θέτει ως εκκίνηση τον Ιούνιο.

Μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα θα χρειαστεί να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μονάδες της ΔΕΗ, ενώ το σύνολο των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2018..

Οπως αναφερει η Καθημερινη, ο κ. Σταθάκης δήλωσε προ ημερών ότι το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τη θέση της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, ο οποίος αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποκρατικοποιήσεις ΕΛΠΕ-ΔΕΠΑ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του ποσοστού της Shell στην ΕΠΑ Αττικής και την πώληση στην Eni του ποσοστού που κατέχει η ίδια στη Ζενίθ. Η διευθέτηση των παραπάνω συμφωνιών αναμένεται να δημιουργήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη θέση της ΔΕΠΑ.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή του target model, τότε γίνεται αντιληπτός ο κίνδυνος να μην προλάβει η Αθήνα να συμπληρώσει τα προαπαιτούμενα πριν τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε η χώρα θα χάσει την τελευταία εκταμίευση. Υπάρχει, όμως και το ενδεχόμενο μιας πιο ήπιας στάσης με μετακύλιση ορισμένων δεσμεύσεων στο μέλλον υπό την προϋπόθεση να περάσουν τα πιο βασικά προαπαιτούμενα.