ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τώρα τρέχουν για χαλάρωση capital controls στις επιχειρήσεις

ΠΗΓΗ: capital.gr Τετάρτη, 02-Αυγ-2017 08:17

Την χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις σχεδιάζει μέσα στις επόμενες ώρες/ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η σχετική Υπουργική Απόφαση τελεί υπό οριστικοποίηση.

Η απόφαση για το πρώτο βήμα χαλάρωσης –  μετά από έναν και πλέον χρόνο – αν τελικά ληφθεί θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην σχετική εισήγηση που έχει αποσταλεί από την προηγούμενη εβδομάδα από την ΤτΕ και προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, παρεμβάσεις μόνο για τους κεφαλαιακούς ελέγχους στους οποίους υπόκειται οι επιχειρήσεις.

Πάντως, πληροφορίες κάνουν λόγο και για προτάσεις στελεχών της κυβέρνησης αναφορικά με κινήσεις που θα αφορούν σε ιδιώτες, χωρίς όμως να είναι σαφές αν θα γίνει κάτι τέτοιο προς ώρας αποδεκτό. Και τούτο διότι στελέχη της ΤτΕ αλλά και του ΥΠΟΙΚ πιστεύουν ότι πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η συνεχής και ομαλή επιστροφή των καταθέσεων.

Η χαλάρωση στις επιχειρήσεις

Οι προτάσεις που είχαν τεθεί επί τάπητος αναφορικά με τις επιχειρήσεις συνδέονταν με την διευκόλυνση στο άνοιγμα νέων λογαριασμών, αλλά και στην αύξηση των ορίων εισαγωγών. Από τραπεζικές πηγές είχε προταθεί η αύξηση του ημερήσιου πλαφόν των 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στις 20.000 ή και 30.000 ευρώ, με την προσκόμιση τιμολογίου και υπεύθυνης δήλωσης, σε μία και μόνο επίσκεψη στην τράπεζα. Είχε προταθεί και η αναπροσαρμογή των ορίων εκτέλεσης εισαγωγών και για μεγαλύτερου ύψους εισαγωγές, οι οποίες εγκρίνονται από την αρμόδια υποεπιτροπή σε κάθε τράπεζα.

Τραπεζικές πηγές το προηγούμενο διάστημα πρότειναν μεταξύ άλλων στο πεδίο των ιδιωτών ως κινήσεις χαλάρωσης την αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών στα 450, από 420 σήμερα, ανάληψης μετρητών μέχρι του 10% του πιστωτικού ορίου λογαριασμού που συνδέεται με την “Κάρτα του Αγρότη” και την αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών στο 60%, από 30% που ισχύει σήμερα, από ποσά που πιστώνονται σε λογαριασμούς δικαιούχων στις ελληνικές τράπεζες από τράπεζες του εξωτερικού.

Αλλά και ο κ. Τζανακόπουλος προ ημερών σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha” ανέφερε ότι η διαδικασία χαλάρωσης θα συνεχίσει έως την οριστική άρση τους. Αν και δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα ήμασταν μακριά από την αλήθεια αν πούμε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα υπάρξει και η ολοκλήρωση της άρσης και των τελευταίων κεφαλαιακών περιορισμών”.

Ο οδικός χάρτης

Η διαδικασία χαλάρωσης περιγράφεται στον οδικό χάρτη που δημοσίευσαν η ΤτΕ και το Υπουργείο Οικονομικών. Για να πραγματοποιηθούν τα επόμενα βήματα χαλάρωσης, θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

Α) Οι μεταβολές του πλαισίου θα πρέπει να είναι άρτια σχεδιασμένες, ώστε η χαλάρωση των περιορισμών να γίνει με τρόπο που θα βελτιώνει τη λειτουργία της Οικονομίας, χωρίς να υπονομεύεται η αποτελεσματικότητα των περιορισμών, που θα παραμένουν σε ισχύ ως προς τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Β) Οι μεταβολές θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και προσεκτικά, προκειμένου να αποφευχθούν οπισθοδρομήσεις και βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων, και όχι προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν επαρκώς οι επιδράσεις των προηγούμενων μέτρων χαλάρωσης και οι συνθήκες που επικρατούν στο μεσοδιάστημα.

Γ) Οι μεταβολές θα πρέπει να πραγματοποιούνται στη βάση συναίνεσης, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και ο ηθικός κίνδυνος, με σκοπό την προστασία της εμπιστοσύνης και την υποστήριξη της στρατηγικής για την άρση των περιορισμών.

Δ) Ο αντίκτυπος των μεταβολών του πλαισίου στην Οικονομία θα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά. Σκοπός των μεταβολών θα πρέπει να είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η διευκόλυνση νέων επενδύσεων, περιλαμβανομένων των ξένων επενδύσεων, και η στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Ε) Οι μεταβολές θα πρέπει να περιορίζουν τη γραφειοκρατία και το σχετικό με αυτή κόστος στον αναγκαίο βαθμό.

ΣΤ) Η συμμόρφωση, τόσο των τραπεζών όσο και των συναλλασσόμενων, με τους εναπομένοντες περιορισμούς πρέπει να παρακολουθείται στενά, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους.

Έναν χρόνο μετά

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες ελαφρύνσεις στο καθεστώς των κεφαλαιακών περιορισμών έγιναν στις 22 Ιουλίου 2016 όταν μεταξύ άλλων αυξήθηκε το ανώτατο όριο ανάληψης μετρητών στα 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, αυξήθηκε στο 30% (από 10%) το όριο αναλήψεων για κεφάλαια που έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό μετά την εφαρμογή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, επιτράπηκε η ανάληψη του συνόλου (100%) των κεφαλαίων που κατατέθηκαν σε μετρητά μετά την 22α/7/2016 από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και καταργήθηκε ο περιορισμός της πρόωρης, μερικής ή ολικής, αποπληρωμής δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.