ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Φορολογία: Έρχονται αλλαγές για ακίνητα, επιχειρήσεις και μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Του Σπύρου Δημητρέλη capital.gr

Νέος γύρος σημαντικών αλλαγών στο πεδίο της φορολογίας αρχίζει να ξεδιπλώνεται εντός του έτους, ξεκινώντας από τις επόμενες εβδομάδες. Εκατομμύρια φορολογούμενοι πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ολοκαίνουργιο φορολογικό τοπίο, το οποίο συντίθεται από φορολογικές ελαφρύνσεις για πολλούς, επιβαρύνσεις για ορισμένους αλλά και σημαντικές αλλαγές διαδικασιών με απλοποιήσεις καθώς και πρόσθετες υποχρεώσεις με στόχο την καταπολέμηση της φορολογικής παραβατικότητας.

Η λίστα των αλλαγών που έρχονται στη φορολογία είναι μακριά και περιλαμβάνει:

– Την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς έχουν κληθεί πιστοποιημένοι εκτιμητές να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο σχετικό έργο. Οι προτάσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης θα πρέπει να έχουν παραδοθεί το αργότερο έως τις 20 Μαρτίου στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ληφθούν στη συνέχεια οι αποφάσεις για το ύψος των νέων τιμών. Δεδομένο θεωρείται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε περιοχές που έχουν γνωρίσει οικιστική και τουριστική ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, όπως είναι οι παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, καθώς και περιοχές στα αστικά κέντρα όπου γνωρίζει ανάπτυξη η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών. Ορθάνοιχτο είναι το ενδεχόμενο οι νέες τιμές ζώνης να τεθούν σε ισχύ για τις μεταβιβάσεις από τον Ιανουάριο του 2021, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές.

Ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα περίπου 2.900 περιοχών που σήμερα βρίσκονται εκτός και συνήθως υποφορολογούνται. Πολλές από αυτές τις περιοχές σήμερα υποφορολογούνται, καθώς ο υπολογισμός της αξίας τους για τον ΕΝΦΙΑ γίνεται με τα λεγόμενα συγκριτικά στοιχεία, καθώς και τιμές που αντιστοιχούν σε αγροτεμάχια και όχι σε οικόπεδα. Πρόκειται για περιοχές στην περιφέρεια (π.χ. Αργολίδα), σε νησιά (π.χ. Ιθάκη, Πάρος), ακόμα και περιοχές της Αττικής (π.χ. Τουρκοβούνια, Άγιος Ιωάννης Βουλιαγμένης). Με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές πρόκειται να κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, ενώ υπάρχουν και ελάχιστες περιοχές όπου η ένταξη στις αντικειμενικές αξίες θα σημάνει μείωση της φορολόγησης για τους ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε αυτές.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για όσους έχουν μεσαία ή μικρής αξίας ακίνητη περιουσία. Το όριο μεταξύ της μεσαίας και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας τοποθετείται στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Προκειμένου να ακυρωθεί η επίπτωση των νέων τιμών ζώνης στον ΕΝΦΙΑ και να δοθεί η νέα μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ, θα γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια του φόρου. Στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

– Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από φέτος, και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020. Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η οριζόντια περικοπή της εισφοράς κατά 30%, ενώ υπάρχει και η σκέψη για αύξηση του αφορολόγητου ορίου της από τα 12.000 στα 20.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η μείωση, της εισφοράς θα ωφελήσει τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς απαλλάσσονται από αυτήν τα χαμηλά.

Ειδικότερα, η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται σήμερα με προοδευτική κλίμακα ως εξής:

– 2,2% για εισοδήματα 12.000 έως 20.000 ευρώ.

– 5% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ.

– 6,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ.

– 7,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 40.001 έως 65.000 ευρώ.

– 9% για εισοδήματα από 65.001 έως 220.000 ευρώ.

– 10% για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.

Μετά τη μείωση κατά 30%, η κλίμακα της εισφοράς πρόκειται να διαμορφωθεί ως εξής:

– 1,5% για εισοδήματα 12.000 έως 20.000 ευρώ (ή 0% αν το αφορολόγητο αυξηθεί στα 20.000 ευρώ).

– 3,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ.-

– 4,55% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ.

– 5,25% για το τμήμα του εισοδήματος από 40.001 έως 65.000 ευρώ.

– 6,3% για εισοδήματα από 65.001 έως 220.000 ευρώ.

– 7% για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.

Ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων. Θα οδηγήσει στην πλήρη κατάργηση της χειρόγραφης τήρησής τους, αλλά και στην κατάργηση της γραφειοκρατικής υποχρέωσης των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών, των λεγόμενων ΜΥΦ. Η αυτόματη τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων θα αποτελέσει ακόμα ένα βήμα προς την καταγραφή πραγματικών δεδομένων εισοδήματος των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Τaxis. Μέσω της διασύνδεσης, η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες προκειμένου να διαπιστώνει “συμπεριφορά” που παραπέμπει σε φοροδιαφυγή, όπως η “σίγαση” της ταμειακής μηχανής σε ώρες και ημέρες αιχμής (π.χ. σαββατόβραδα και καλοκαίρια σε τουριστικές περιοχές). Από την επεξεργασία των στοιχείων της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών θα προκύπτουν ελεγκτικοί στόχοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με το Τaxis έχει γίνει στα πρατήρια καυσίμων για λόγους καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Εκδόθηκε απόφαση για την υποχρεωτική απόσυρση ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν με το Τaxis.

Νέος νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα με ειδικό φόρο κατανάλωσης, δηλαδή καύσιμα, καπνικά και οινοπνευματώδη ποτά. Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους εμπειρογνώμονες της επιτροπής που έχει συσταθεί στο ΥΠΟΙΚ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των ποινών και κυρώσεων για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή. Όπου κριθεί ότι τα πρόστιμα και οι ποινές δεν είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμησή τους, θα αυξηθούν.