ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Τρίτη εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο Παρασκευή, 20-Δεκ-2019 22:54 capital.gr

Με απώλειες κινήθηκαν την Παρασκευή τα συμβόλαια πετρελαίου, σημειώνοντας ωστόσο και πάλι κέρδη, σε εβδομαδιαίο επίπεδο, για τρίτη σερί εβδομάδα, εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας για τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, είχαν συνομιλία σε καλό κλίμα, όσον αφορά την εμπορική συμφωνία των δύο χωρών.

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων καταναλωτών πετρελαίου στον κόσμο έχει προκαλέσει προσδοκίες για μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας για το επόμενο έτος. Η Κίνα, εξάλλου, ανακοίνωσε χθες δασμολογικές απαλλαγές για χημικά-πετρελαϊκά προϊόντα των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η νέα εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με Καναδά και Μεξικό (USMCA), η οποία αντικαθιστά τη NAFTA του 1994, έδωσε επίσης ώθηση στην αγορά πετρελαίου. Η συμφωνία εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με τεράστια πλειοψηφία 385 έναντι 41 βουλευτών.

Ένας ακόμη παράγοντας που ωθεί τις τιμές πετρελαίου είναι η αύξηση αμερικανικών γεωτρήσεων πετρελαίου. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ενέργειας πραγματοποίησαν τις περισσότερες γεωτρήσεις πετρελαίου, αυτήν την εβδομάδα, από τον Φεβρουάριο του 2018, παρόλο που οι παραγωγοί μείωσαν τις δαπάνες για νέες γεωτρήσεις, σύμφωνα με έκθεση της Baker Hughes Co.

Οι εταιρείες πραγματοποίησαν 18 γεωτρήσεις πετρελαίου την εβδομάδα έως τις 20 Δεκεμβρίου, φτάνοντας στο συνολικό αριθμό των 685, οι περισσότερες από τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο του αργού, τύπου WTI, παραδόσεως Ιανουαρίου, έχασε 74 σεντ ή 1,2% στα 60,44 δολ. το βαρέλι, στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παρά τις απώλειες της Παρασκευής, το αργό τύπου WTI έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 0,5%.

Το πετρέλαιο τύπου Brent, παραδόσεως Φεβρουαρίου, στο μεταξύ, σημείωσε απώλειες 48 σεντ ή 0,7%% στα 66,06 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.