ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Το πράσινο άλμα: Τι σχεδιάζουν Motor Oil και ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ

17 Φεβρουαρίου 2020 00:02 Τελευταία ενημέρωση:12:07 πμ mononews.gr

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την πράσινη επανάσταση και πλέον στόχος των δύο μεγάλων ελληνικών πετρελαϊκών ομίλων της Motor Oil και των ΕΛΠΕ είναι, κρατώντας τη θέση τους στα ορυκτά καύσιμα, που θα παραμείνει το core business τους, να αποκτήσουν και δραστηριότητες  χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αναπτύσσοντας την παρουσία τους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η προετοιμασία έχει γίνει και τα σχέδιά τους παίρνουν πλέον σάρκα και οστά. Η συμφωνία που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Motor Oil, για την απόκτηση φωτοβολταϊκών ισχύος 47 MW, και η συμφωνία των ΕΛΠΕ που ανακοινώνεται σήμερα για την απόκτηση φωτοβολταϊκών 204 MW, είναι μόνον η αρχή μιας σειράς νέων συμφωνιών που οι δύο εταιρείες προετοιμάζουν.

Αν τα σχέδιά τους υλοποιηθούν οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές στην επόμενη πενταετία, από αμυδρή παρουσία σήμερα, διεκδικούν μεγάλα μερίδια στην ελληνική αγορά ΑΠΕ.

Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, το cash flow είναι ισχυρό και ο στόχος κοινός. Να μετατραπούν σε λίγα χρόνια σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς ομίλους  με δραστηριότητα σε όλη την γκάμα των ενεργειακών πηγών, αποσυνδέοντας τη μοίρα τους από τα ορυκτά καύσιμα.

ΕΛΠΕ: Στόχος το 1 GW σε ΑΠΕ, επένδυση 150 εκατ. ευρώ για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό

Σήμερα τα ΕΛΠΕ, προχωρούν στην υπογραφή συμφωνίας για την  εξαγορά από τη θυγατρική του ομίλου, ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW, που ετοιμάζεται να αναπτύξει η Juwi Hellas στην Κοζάνη. Με αυτόν τον τρόπο τα Ελληνικά Πετρέλαια   θα υλοποιήσουν ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η διοίκηση του ομίλου, δηλαδή την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τουλάχιστον 300-400 MW την επόμενη διετία.

O όμιλος πραγματοποιεί  μια μεγάλη στροφή στην πράσινη ενέργεια, με στόχο σε 30 χρόνια η κύρια δραστηριότητα του ομίλου να είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές και το φυσικό αέριο. Στοχεύει  μάλιστα να επενδύσει στα μεγάλα έργα εφόσον το πλαίσιο  επιτρέψει τη δημιουργία μεγάλων integrated έργων.

Επενδύοντας σε μεγάλα έργα, μπορεί να πετύχει συντομότερα το στόχο που έχει θέσει, για ισχυρή παρουσία στις ΑΠΕ. Γι αυτό και επέλεξε τη συμφωνία με την  Juwi Hellas, που υπογράφεται σήμερα. Πρόκειται για  την ελληνική θυγατρική της Juwi, μιας από τις κορυφαίες επιχειρήσεις ενέργειας στη Γερμανία,  για το έργο των 204 MW.  O σταθμός θα αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς, όντας το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα της «γηραιάς ηπείρου». Στην Ελλάδα θα είναι 20 φορές μεγαλύτερο από τη μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή μονάδα που έχει μέχρι στιγμής κατασκευαστεί. Η επένδυση για την κατασκευή του σταθμού είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε ΑΠΕ, 300 MW αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα και ακόμη 300 MW υπό αδειοδότηση και 28 MW εγκατεστημένα  ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των βιοκαυσίμων.  Για την εταιρεία η ενεργειακή μετάβαση, είναι στο επίκεντρο, δίνοντας έμφαση στις  νέες τεχνολογίες, βιοκαύσιμα, υδρογόνο, ηλεκτροκίνηση και ταυτόχρονα αναζητώντας  λύσεις φιλικές στο περιβάλλον για τα ορυκτά καύσιμα.

Motor Oil: Θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στις ΑΠΕ

H συμφωνία που πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες ο μεγάλος ελληνικός πετρελαϊκός Όμιλος, αποκτώντας  φωτοβολταϊκά ισχύος 47 MW από τη Mytilineos,  ενισχύει σημαντικά την παρουσία του ομίλου στις ΑΠΕ.  Στα σχέδια του ομίλου είναι να αναπτύξει και άλλες δραστηριότητες στις ανανεώσιμες πηγές υλοποιώντας νέες συμφωνίες, αλλά και να δραστηριοποιηθεί στον ανερχόμενο τομέα της  αποθήκευσης ενέργειας.

Ο όμιλος, που παραμένει επικεντρωμένος στον  τομέα του πετρελαίου, δεν μπορεί να αγνοήσει τις σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες που διαμορφώνονται  στις «πράσινες» επενδύσεις και στοχεύει να πάρει σημαντική θέση και στην αγορά αυτή.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι πραγματοποιεί συζητήσεις  με διεθνείς Ομίλους με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του στις ΑΠΕ και τη μείωση του ενεργειακού του αποτυπώματος. Μάλιστα, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν, ότι στην αγορά των ΑΠΕ επιδιώκει σε διάστημα τριετίας να έχει αποκτήσει ηγετική θέση αντίστοιχη με αυτή που κατέχει στον τομέα του πετρελαίου  και από ένας ισχυρός πετρελαϊκός όμιλος να μετεξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο με δραστηριότητα σε όλη την γκάμα των ενεργειακών πηγών. Η πρώτη κίνηση του ομίλου Motor Oil στον τομέα των ΑΠΕ έγινε τον περασμένο Οκτώβριο με την εξαγορά του 85% της Στεφανέρ Eνεργειακή που διαθέτει τρεις άδειες για αιολικά πάρκα ισχύος 9,4 MW, ενώ έχοντας εξαγοράσει και την NRG που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών έχει ήδη παρουσία στον κλάδο της προμήθειας ρεύματος.Είχε προηγηθεί το 2018 η τροποποίηση του καταστατικού της Motor Oil στο οποίο προστέθηκε ότι «σκοπός της εταιρίας θα είναι η ίδρυση, ή συμμετοχή σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται στον τομέα ανάπτυξης, σχεδιασμού, κατασκευής, εγκατάστασης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών και κάθε είδους ανεμογεννητριών καθώς επίσης και μονάδων μηχανικής ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και ενεργειακής αξιοποίησης κάθε είδους αποβλήτων και η παροχή υπηρεσιών στους ανωτέρω τομείς».