ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τηλεφωνική εξαπάτηση βενζινοπώλη που ευτυχώς … πήρε πίσω 6.300 €!

Πηγή: magnesianews.gr

Για δήθεν αγορά πετρελαίου θέρμανσης με κατάθεση μεγαλύτερου ποσού

Νέο περιστατικό τηλεφωνικής εξαπάτησης έγινε την Τετάρτη στο Βόλο, σε βάρος βενζινοπώλη, ο οποίος, ανταποκρινόμενος σε τηλεφωνική παραγγελία για έναν τόνο πετρέλαιο θέρμανσης και κατά πολύ μεγαλύτερη κατάθεση χρηματικού ποσού, με πλαστό έμβασμα, ζημιώθηκε, ευτυχώς προσωρινά ποσό 6.300 €. Ευτυχώς το αντιλήφθηκε άμεσα, η Αστυνομία αντέδρασε αστραπιαία, κατάφερε να συλλάβει αυθημερόν δύο δράστες στο Αγρίνιο, ενώ ταυτοποίησε άλλους δύο στην Αθήνα!
Το θετικό είναι ότι οι δράστες, μη έχοντας επιλογή και για να ελαφρύνουν τη θέση τους στη δίκη, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στον πρατηριούχο όλο το ποσό που τον είχαν ζημιώσει, ο ίδιος δεν επιθυμεί τη δίωξή τους και η υπόθεση θα πάει σε ρητή δικάσιμο. Όλα αυτά μια μόνο μέρα μετά τη δημοσιοποίηση απάτης σε βάρος τριών ξενοδόχων σε νησί των Σποράδων, από τους οποίους επιτήδειοι απέσπασαν 12.000 € συνολικά, ενώ προσέγγισαν αλλά δεν κατάφεραν να εξαπατήσουν άλλους δύο επαγγελματίες στο ίδιο νησί.

Ο τρόπος της εξαπάτησης

Η απάτη έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν στο βενζινάδικο του παθόντα τηλεφώνησε άγνωστος άνδρας 42 ετών, για να κάνει παραγγελία για δήθεν άλλο πρόσωπο, ενός τόνου πετρελαίου θέρμανσης αξίας 1080 €, τιμή που του είπε ο βενζινοπώλης.
Για να πληρώσει ζήτησε τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία και λίγη ώρα αργότερα του έστειλε έμβασμα με κατάθεση 6.300 €, από διαφορετική τράπεζα, απ’ αυτή του πρατηριούχου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ξανά, ο δράστης είπε στον επαγγελματία ότι κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής κατάθεσης έφυγαν από τον λογαριασμό του όλα τα χρήματα και τα ζήτησε πίσω.
Όντως, ο επαγγελματίας, για να μην έχει λογιστικές εκκρεμότητες, του είπε ότι θα του στείλει όλο το ποσό, ζητώντας του να καταθέσει ξανά το αντίτιμο του πετρελαίου.

Επειδή όμως ο άγνωστος δράστης του ζήτησε να τα καταθέσει σε άλλο λογαριασμό της ίδιας τράπεζας τα χρήματα, ο πρατηριούχος κατάλαβε ότι πρόκειται για απάτη και ενημέρωσε την Αστυνομία, ενώ τα χρήματα είχαν ήδη κατατεθεί στον λογαριασμό του απατεώνα.

Άμεση αντίδραση και συλλήψεις στο Αγρίνιο

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου αντέδρασε άμεσα και, παρά το ότι ήταν μεσημέρι και οι τράπεζες θα έκλειναν, αστυνομικοί άρχισαν να διερευνούν τα ηλεκτρονικά ίχνη του λογαριασμού που κατέληξαν τα χρήματα .
Από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν σε λογαριασμό τράπεζας στο Αγρίνιο και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους δράστες που είναι μια γυναίκα και ο σύντροφός της 40 και 42 χρονών, αντίστοιχα.
Στο μεταξύ, οι δύο δράστες, όταν πήραν τα χρήματα από τον πρατηριούχο του Βόλου, τα μετέφεραν σε άλλους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, που ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα άνδρα και γυναίκα στην Αθήνα, που επίσης ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνταν να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, πήγαν προχθές το μεσημέρι στο Αγρίνιο, εντόπισαν και συνέλαβαν το ζευγάρι δραστών και τους μετέφεραν στο Βόλο.

Επιστροφή χρημάτων και συγνώμη…

Αργά το πρωί της Πέμπτης και λίγο πριν οι δύο δράστες οδηγηθούν στον εισαγγελέα, τα χρήματα που είχε καταθέσει ο πρατηριούχος στο λογαριασμό του αγνώστου, είχαν επιστραφεί στον δικό του λογαριασμό και στην αιτιολογία κατάθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέτες είχαν γράψει «συγνώμη».
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πρατηριούχος του Βόλου, ο οποίος στην ουσία, δεν ζημιώθηκε, δήλωσε στις αρχές ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των δύο δραστών, οι οποίοι και με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Αξιωματικοί της Αστυνομίας, εκτιμούν ότι οι δράστες επέστρεψαν τα χρήματα στον δικαιούχο, καθώς η πολύ οργανωμένη έρευνα που έγινε αποκάλυψε τις ταυτότητές (και βρέθηκαν με την πλάτη στον …τοίχο) τους και προκειμένου να ελαφρύνουν τη θέση τους στο Δικαστήριο που θα γίνει, γιατί στην ουσία δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση του θύματος. Ωστόσο, αν και το ζευγάρι αφέθηκε ελεύθερο, η δικογραφία που θα σχηματιστεί θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία για να οριστεί τακτική δικάσιμος.

Έρευνες για τα θύματα απάτης

Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για την απάτη σε βάρος τριών ξενοδόχων και την απόπειρα απάτης άλλων δύο επαγγελματιών σε νησί των Σποράδων, που έγινε τον Σεπτέμβριο και αποκαλύφθηκε μετά από ομαδική μήνυση που κατέθεσαν στην Εισαγγελία.
Η μήνυση πέντε ξενοδόχων κατατέθηκε προ περίπου 10 ημερών και αφορά εξαπάτηση και απόπειρα εξαπάτησης των ιδίων από άγνωστα άτομα, που τους τηλεφώνησαν για να κλείσουν δωμάτιο δήθεν για επιχειρηματία του νησιού που οι επαγγελματίες γνώριζαν και για τον γιο του, για συγκεκριμένες ημέρες και ο εισαγγελέας υπηρεσίας ζήτησε να γίνει προκαταρκτική έρευνα, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες και να διερευνηθούν τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.
Οι άγνωστοι δράστες αφού ρωτούσαν για την τιμή και έπαιρναν την προσφορά, ακολουθούσε η κατάθεση του ποσού με e banking, που ωστόσο εσκεμμένα ήταν με ένα μηδενικό παραπάνω (για παράδειγμα αντί 450 €, κατέθεταν 4.500 €, κάτι που φαινόταν στα πλαστά εμβάσματα που έστελναν στη συνέχεια στους ανυποψίαστους ξενοδόχους.
Οι καταθέσεις των μεγάλων αυτών ποσών γινόταν σε διαφορετικές τράπεζες απ’ αυτές που συνεργαζόταν οι ξενοδόχοι και εκμεταλλευόμενοι ότι οι καταθέσεις εμφανίζονται περίπου τρεις ημέρες μετά την κατάθεση, την επόμενη μέρα τηλεφωνούσαν στους ξενοδόχους και δήλωναν ότι από λάθος τους στην πληκτρολόγηση του ποσού, μπήκαν παραπάνω χρήματα.