ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Πιτσιλής: Τον Ιούνιο η ηλεκτρονική διαβίβαση παραστατικών εσόδων στην πλατφόρμα myData

capital.gr

Στο θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) σχετικά με τις επιδράσεις της νέας φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
 
Όπως είπε, οδεύει προς υπογραφή η κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και του διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ορίζει τη διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην πλατφόρμα myData. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο του συνεπούς λογιστή στο όλο εγχείρημα του MyData, ενώ τόνισε ότι στην απόφαση που είναι προς υπογραφή, θα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες, αλλά και το πλαίσιο εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων (my Data).
 
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, στόχος της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών, είναι η ηλεκτρονική διαβίβαση των παραστατικών εσόδων να ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2020, αι από τον Οκτώβριο του ιδίου έτους να ξεκινήσει ο χαρακτηρισμός των εξόδων από την πλευρά του λήπτη. “Όλα τα δεδομένα του πρώτου πενταμήνου του 2020 για τα έσοδα,και του πρώτου εννεαμήνου του 2020 για τα έξοδα,θα διαβιβαστούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Η απόφαση ρυθμίζει και μία σειρά από άλλα θέματα,που αφορούν στα διαφορετικά κανάλια διαβίβασης για τις επιχειρήσεις, καθώς και στη φόρμα καταχώρισης που έχουμε προβλέψει, η οποία περιορίζεται στις επιχειρήσεις με μικρό τζίρο και λίγα παραστατικά, κατ’ αναλογία όσων προβλέπονται ήδη για την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων από λογιστή” διευκρίνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.