ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό δυόμισι ετών το brent, εν αναμονή του OPEC+

capital.gr

Σε χαμηλό δυόμισι ετών έκλεισε το πετρέλαιο τύπου Brent την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως και εν αναμονή της απόφασης του OPEC+ για περικοπές στην παραγωγή για τη συγκράτηση των τιμών.

Ο OPEC κάλεσε τις χώρες μέλη του να περικόψουν την παραγωγή κατά άλλο 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του COVID-19, ωστόσο υπάρχει ανησυχία ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να συναινέσει, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχήματος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών OPEC+.

Με βάση το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, ο OPEC θα προτείνει στους εταίρους του στον OPEC+ να επιμηκυνθούν οι περικοπές στην παραγωγή μέχρι το τέλος του έτους. Η τρέχουσα συμφωνία προέβλεπε οι περικοπές να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαρτίου.

“Εάν η Ρωσία συμφωνήσει να αναλάβει το 1/3 των περικοπών, δηλαδή 500.000 βαρέλια την ημέρα έναντι 1 εκατ. των χωρών του OPEC, τότε η αγορά θα ισορροπήσει στο β’ τρίμηνο και το αργό τύπου WTI θα ισορροπήσει λίγο πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι”, τονίζει ο Manish Raj, CFO της Velandera Energy.

Εάν ωστόσο η Ρωσία αντιδράσει, τότε η υπερπροσφορά στην αγορά θα παραμείνει κι έτσι η τιμή θα κατρακυλήσει χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα, συμπληρώνει.

Ο OPEC+ θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση στη σύνοδό του, αύριο Παρασκευή.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου υποχώρησε κατά 1,14 δολ. ή 2,2%, κλείνοντας στα 49,99 δολ. το βαρέλι. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 24 Ιουλίου 2017.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου έχασε 88 σεντς ή 1,9%, κλείνοντας στα 45,90 δολ. το βαρέλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η Ρωσία έχει συμφωνήσει επί της αρχής σε μείωση παραγωγής, όχι όμως και στο συγκεκριμένο ύψος της.