ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Κέρδη για το πετρέλαιο παρά τους φόβους για αντίποινα Ιράν κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ

capital.gr Με κέρδη έκλεισαν την Δευτέρα τα futures του πετρελαίου, ωθούμενα από τις εντάσεις στο μέτωπο ΗΠΑ-Ιράν, μετά την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, την προηγούμενη εβδομάδα και παρά τους φόβους για αντίποινα του Ιράν κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ.

“Φαίνεται ότι υπάρχει ένας διάλογος σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν να επιτεθεί σε πετρελαϊκές υποδομές”, σύμφωνα με τον Bob Yawger, υψηλόβαθμο στέλεχος της Mizuho στη Νέα Υόρκη. “Επειδή μια επίθεση σε πετρελαϊκές υποδομές πιθανότατα να δημιουργήσει ράλι, και αυτό με τη σειρά του, να έχει ως αποτέλεσμα μείωση εξαγωγών του Ιράν”.

Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν ράλι άνω του 3%, μετά την επίθεση των ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τις πιθανές επιπτώσεις στα αποθέματα πετρελαίου. Η περιοχή αντιπροσωπεύει, εξάλλου, σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, εν τω μεταξύ, έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει κυρώσεις στο Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (OPEC), εάν τα στρατεύματα των ΗΠΑ αναγκαστούν να αποσυρθούν από τη χώρα.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν απάντηση εναντίον του Ιράν εάν η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα μετά την εκτέλεση του Σουλεϊμανί.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου κέρδισε 22 σεντς ή 0,3%, κλείνοντας στα 63,27 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, είχε φτάσει στα 64,72 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο από τον Απρίλιο.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Μαρτίου σημείωσε άνοδο 31 σεντς κλείνοντας στα 68,91 δολ. το βαρέλι, ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε αγγίξει τα 70.74 δολ. το βαρέλι.