ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η τροπολογία για τη μείωση των ενοικίων κατά 40% για το μήνα Απρίλιο – Τι προβλέπει αναλυτικά .

πηγή:taxheaven.gr

Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας προβλέπεται η επέκταση της ρύθμισης της μερικής απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για το μήνα Απρίλιο 2020, κατά 40%, και στις περιπτώσεις επαγγελματικών μισθώσεων προς εγκατάσταση επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού.

Η ρύθμιση καταλαμβάνει και

i) την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης,

ii) τις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης κύριας κατοικίας των εργαζομένων των ως άνω επιχειρήσεων, για τους οποίους λόγω των έκτακτων και ειδικών μέτρων, τα οποία έχουν ληφθεί, έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων επί του κρατικού προϋπολογισμού, από τον επανυπολογισμό του φόρου εισοδήματος, του τέλους χαρτοσήμου και του Φ.Π.Α. και επί των ανωτέρω μειωμένων μισθωμάτων επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας.

Αιτιολογική έκθεση

Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η επέκταση της ρύθμισης της μερικής απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος, κατά 40%, για τις περιπτώσεις επαγγελματικών μισθώσεων και στην περίπτωση των επιχειρήσεων, οι οποίες έχει πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, δυνάμει των σχετικών αποφάσεων. Η ρύθμιση καταλαμβάνει και την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, καθώς και τις περιπτώσεις μισθώσεων κύριας κατοικίας των εργαζομένων των ως άνω επιχειρήσεων, για τους οποίους, λόγω των έκτακτων και ειδικών μέτρων που έχουν ληφθεί, έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας. Η διάταξη στοχεύει στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και στην προστασία των μισθωτών επαγγελματικών μισθώσεων που επλήγησαν από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19. Με τη διάταξη επεκτείνεται η προστασία και στους εργαζόμενους που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή μισθώματος στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας, όχι μόνο οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοι, των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, λόγω του γεγονότος ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί.

Αθήνα, 7 Απριλίου 2020

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Κύρωση της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. “Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης ” και άλλες διατάξεις»

Άρθρο…
Επέκταση μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας

Η παρ. 3 του δεύτερου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία προστέθηκε με το ενδέκατο άρθρο της από 30 Μαρτίου 2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α1 75) αναριθμείται σε παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου και προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, η οποία έχει πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, δυνάμει των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 1, της παρ. 2 του άρθρου 2 και των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως εκάστοτε ισχύουν, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος νια τον μήνα Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα λοιπά οριζόμενα στην παρ. 1. Τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο ισχύουν και για την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, και αφορά σε επιχειρήσεις του πρώτου εδαφίου, καθώς και για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση του πρώτου εδαφίου του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παρ. 2.»