ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Η ιρανική κρίση βάζει φωτιά στα καύσιμα – Πού θα φτάσει το πετρέλαιο

energypress.gr

Μια παρατεταμένη αύξηση της τιμής του πετρελαίου ως επακόλουθο της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, ενώ θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της τιμής αντλίας για τα καύσιμα.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες τη Δευτέρα, εν μέσω φόβων ότι η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα από την πλευρά της Τεχεράνης.

Η απροσδόκητη δολοφονία μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ιρανικής κυβέρνησης ενίσχυσε τους φόβους για αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Ένας σημαντικός αριθμός διεθνών αναλυτών εκτιμά ότι το Ιράν θα μπορούσε να στοχεύσει σε εγκαταστάσεις πετρελαίου. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε για «αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πυραύλων» στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, υπάρχουν προειδοποιήσεις για μεγαλύτερο κίνδυνο για πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο.

Πού μπορεί να φτάσει το πετρέλαιο

Η τιμή του μπρεντ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 70 και 80 δολαρίων καθώς το Ιράν εξετάζει να προβεί σε αντίποινα, δήλωσε στο Bloomberg ο Bob McNally του Rapidan Energy Group.

Η JBC Energy σε σημείωμά της αναφέρεται στις αλλαγές που συντελούνται στην αγορά πετρελαίου αναφέροντας ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν οι τιμές αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Άλλο αναλυτές επικεντρώνουν τις μελέτες τους στο Ιράκ.  «Αν το Ιράκ βυθιστεί στο χάος, θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο έως 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ακόμα και η Σαουδική Αραβία δεν μπορούσε να καλύψει ένα τόσο μεγάλο κενό. Επομένως, δικαιολογείται ένα ασφάλιστρο κινδύνου για την τιμή του πετρελαίου», ανέφερε η Commerzbank σε σημείωμα τη Δευτέρα.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες «φωνές» οι οποίες είναι πιο ήπιες και δεν θεωρούν ότι το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να καταγράφει ράλι σαν αυτό που σημείωσε τις τελευταίες ημέρες.

«Ενώ οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκαν αναμφισβήτητα με το Ιράν, αναφερόμενος σε ανατροπή, πιστεύουμε ότι το σημερινό ασφάλιστρο κινδύνου που ενσωματώνεται στις τιμές του μπρεντ είναι ήδη αυξημένο, με μια πραγματική διακοπή του εφοδιασμού τώρα απαραίτητη για να διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου κοντά στα τρέχοντα επίπεδα», εκτιμά η Goldman Sachs. «Επειδή δεν υπάρχει μεγάλη διαταραχή στην προσφορά, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι των τιμών θα παραμείνουν αρνητικοί στις επόμενες εβδομάδες, με τις τιμές του πετρελαίου να διαπραγματεύονται ήδη πάνω από τα 63 δολάρια το βαρέλι».

Η Goldman σημείωσε επίσης ότι πολλά σενάρια είναι πιθανά. Στην πραγματικότητα, ένας περιφερειακός πόλεμος θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση, ασκώντας έτσι πτωτική πίεση στις τιμές. Οι παγκόσμιες αγορές προφανώς έπεσαν θύματα της σύγκρουσης. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η ξαφνική άνοδος των τιμών spot σε σχέση με τα μακροχρόνια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης – δημιουργώντας μια καθυστέρηση στην καμπύλη – αντανακλά τις ανησυχίες της αγοράς για βραχυπρόθεσμες διαταραχές. Με άλλα λόγια, το πετρέλαιο έχει υποστεί  ήδη μεγάλη διαταραχή και εάν δεν υπάρξει διακοπή, οι τιμές θα μπορούσαν να μειωθούν.

(insider.gr)