ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Η Επιδημία Του Κορωνοϊού Απειλεί την Παγκόσμιο Οικονομία και Σπρώχνει τις Τιμές του Αργού στα Τάρταρα

Κ.Ν.ΣΤΑΜΠΟΛΗΣ energia.gr

Η πέρα από κάθε πρόβλεψη επέκταση της επιδημίας του Κορωνοϊού εκτός Κίνας με επίκεντρο την Ιταλία στην Ευρώπη και την Νότιο Κορέα στην Ασία, οδήγησε σε ραγδαία πτώση τα διεθνή χρηματιστήρια και τις αγορές εμπορευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Η αισιοδοξία πολλών επενδυτών που, βασισμένοι στην διευθέτηση μεγάλου μέρους της Αμερικανό – Κινεζικής εμπορικής διένεξης, θεωρούσαν ότι η ανοδική πορεία των αγορών θα συνεχίζετο απτόητη εντός του 2020, απεδείχθη φρούδα καθώς αυτό που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες ήταν ο απόλυτος πανικός. 

Για άλλους δικαιολογημένος και για άλλους τελείως παράλογος ο φόβος, η αλήθεια είναι ότι με την παύση της λειτουργίας και την αφαίρεση ολόκληρων τμημάτων της παραγωγικής αλυσίδας (supply chain) απο βιομηχανικές μονάδες, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε αρκετές άλλες χώρες (Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Ιταλία, Γερμανία κ.α.), οι επιπτώσεις στην οικονομία και στις αγορές έγιναν κάτι περισσότερο από εμφανείς. Η δε απομόνωση τύπου καραντίνας ολόκληρων περιοχών, η αναστολή αεροπορικών δρομολογίων και η ματαίωση πολυπληθών συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού ενέτεινε το κλίμα απαισιοδοξίας και εσωστρέφειας με αποτέλεσμα να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, κάτι που οδήγησε στην κατάρρευση των αγορών που βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες.

Ενδεικτικό της καθίζησης που υπέστησαν τα χρηματιστήρια την περασμένη εβδομάδα ήταν η πτώση του δείκτη FTSE  All-World κατά 13,0%, εξανεμίζοντας τα κέρδη των τελευταίων 6 μηνών και αφαιρώντας αξία $6,0 τρισ. μέσα σε 5 μόνο ημέρες. Αντίστοιχη ήτο η πτώση των δεικτών Stoxx  Europe 600, MSCI Asia Pacific και FTSE 100 αντιπροσωπεύοντας απώλειες 10,8% σε εβδομαδιαία βάση. Παράγοντες της διεθνούς χρηματο -οικονομικής σκηνής παρατηρούν ότι η πτώση των ανά τον κόσμο χρηματιστηρίων τις τελευταίες ημέρες είναι η χειρότερη από την περίοδο της χρεωκοπίας της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008. Στον αντίποδα της πτώσης των μετοχών ήταν η ενίσχυση των ομολόγων, ιδιαίτερα των 10 ετών και 30 ετών US Treasury bonds, που είδαν τις αποδόσεις τους (yield) να διαμορφώνονται σε νέα χαμηλά. Όχι παράφωνες είναι οι εκκλήσεις παραγόντων της αγοράς για ανάληψη δράσης εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών για διοχέτευση ρευστότητας στις αγορές και μείωση των, έτσι και αλλιώς, χαμηλών επιτοκίων.

Οι ανωτέρω δραματικές εξελίξεις κάνουν πολλούς αναλυτές να ομιλούν τώρα για μία επιδημία με απρόβλεπτη επέκταση και αδιευκρίνιστες επιπτώσεις που κινδυνεύει όμως να εξελιχθεί σε παγκόσμια οικονομική κρίση ίδιας η και μεγαλύτερης εμβέλειας και έντασης με αυτή του 2008. “Ο φόβος έχει επιστρέψει στους δρόμους” δήλωσε στους Financial Times υψηλόβαθμο στέλεχος επενδυτικής τράπεζας στην Νέα Υόρκη υπονοώντας ότι ενδέχεται να δούμε και χειρότερα αυτή την εβδομάδα. Την άποψη αυτή φαίνεται ότι συμμερίζονται και άλλα στελέχη χρηματιστηριακών και επενδυτικών οίκων στο City του Λονδίνου παρατηρώντας ότι ακόμα δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση της επιδημίας, την οποία ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει “υψηλού ρίσκου”, δηλ. μια βαθμίδα κάτω από να την ονομάσει “πανδημία”. Με τον θανατηφόρο ιό (Covid -19) να έχει κάνει την εμφάνιση του σε 54 χώρες, με 85,000 αναφερθέντα κρούσματα και 2,800 θανάτους (τους περισσότερους στην Κίνα) οι εκτιμήσεις για περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση είναι λίαν δυσοίωνες.

Οι επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου 

Το energia.gr έχει επανειλημμένως αναφερθεί μέσα από αρθρογραφία και αναλύσεις του στις αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωναϊού στις τιμές του αργού και του φυσικού αερίου (λχ βλέπε: Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές  πετρελαίου και LNG, στις 10/2)  Σήμερα, αρχές Μαρτίου, οι επιπτώσεις δεν είναι απλώς αρνητικές αλλά μάλλον ως καταστροφικές μπορούν να χαρακτηρισθούν αφού ευρισκόμεθα αντιμέτωποι με μια άνευ προηγούμενου κατάρρευση, με το Brent να έχει πέσει στα $ 49,0 το βαρέλι (2/3) έχοντας απολέσει σχεδόν 30% της αξίας του από τις αρχές του έτους. Ανάλογη ήταν και η υποχώρηση του Αμερικανικού WTI που και αυτό βρέθηκε στα Τάρταρα των $45,0 το βαρέλι. Μόνο την  περασμένη εβδομάδα η πτώση ήταν $6,0 το βαρέλι για το Brent και για το WTI. Έντονη είναι η αίσθηση ανάμεσα στους παίκτες της αγοράς ότι βιώνουμε in slow motion κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στις αρχές Δεκεμβρίου 2014, αμέσως μετά τη σύνοδο του OPEC στην Βιέννη (όταν είδαμε απώλειες $8,0 μόνο σε μια ημέρα).

Οι λόγοι για την σταθερή αυτή υποχώρηση των τιμών του αργού τις τελευταίες 30 ημέρες δεν είναι άλλοι από την απότομη μείωση της ζήτησης, και άρα της κατανάλωσης, πετρελαϊκών προϊόντων στην Κίνα η οποία για τον μήνα Φεβρουάριο υπολογίζεται στα -4,0 εκατ. βαρ./ημέρα μέσο όρο η 29,5 % της συνολικής κατανάλωσης. Ιδιαίτερα βαρύ είναι το πλήγμα για τα Κινεζικά διυλιστήρια που αποτελούν τους βασικούς εισαγωγείς αλλά και προμηθευτές της τεράστιας Κινεζικής αγοράς που είδαν τα περιθώρια τους να τινάζονται κυριολεκτικά στον αέρα και τα έσοδα τους να κάνουν βουτιά χωρίς πάτο. Από τη πλευρά των προμηθευτών ιδιαίτερα χαμένοι εμφανίζονται οι Σαουδική Αραβία, Αγκόλα, Ρωσία και Ιράκ που μεταξύ τους είναι υπεύθυνες για το 55,0% των Κινεζικών εισαγωγών αργού.

Με την ζήτηση για αργό και προϊόντα να έχει αρχίσει  να υποχωρεί δειλά-δειλά και σε διεθνές επίπεδο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές  ενδέχεται να υποχωρήσουν περαιτέρω. Άμεσα πληγέντες εμφανίζονται οι χιλιάδες μικροί και μεσαίου μεγέθους παραγωγοί shale oil and gas των ΗΠΑ,( που χρειάζονται την τιμή του WTI τουλάχιστον στα $40 για να επιβιώσουν), η Ρωσία (που και αυτή επιθυμεί ένα πλαφόν όχι μικρότερο από $35 για το Brent για να μπορεί να βγει ο προϋπολογισμός της) και οι χώρες του OPEC (που επιθυμούν όσο ποιό υψηλές τιμές γίνεται για να μπορούν να ικανοποιούν  τις ανάγκες των σπάταλων  προϋπολογισμών τους). Για αυτό το καρτέλ προκειμένου να στηρίξει την τιμή του αργού έχει συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση στα γραφεία του στην Βιέννη για την ερχόμενη Πέμπτη /Παρασκευή με στόχο να επιτευχθεί συναίνεση για μια νέα μείωση της παραγωγής ύψους 1,0 εκατ. Βαρ/ημέρα. Εάν τελικά επιτευχθεί consensus μεταξύ OPEC και Ρωσίας ( γνωστό ως OPEC+) για -1,0 εκατ. βαρ./ημέρα επιπλέον των υπαρχόντων περικοπών τότε οδηγούμεθα σε συνολική περικοπή της παραγωγής του OPEC+ που θα φθάσει  τα 3,1 εκατ. βαρ/ημέρα. Με αυτό το νούμερο να αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο περιορισμό παραγωγής από το 2008 μέχρι σήμερα.