ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Ανοδικά το πετρέλαιο, με ώθηση από τις εμπορικές συμφωνίες ΗΠΑ – Κίνας και Βόρειας Αμερικής

capital.gr

Ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς τα νέα για την έγκριση από την αμερικανική Γερουσία της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Μεξικού – Καναδά (USMCA), καθώς και η χθεσινή συμφωνία “Πρώτης Φάσης” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δημιούργησαν προσδοκίες για αύξηση της ενεργειακής ζήτησης.

Το Μεξικό και ο Καναδάς είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγικοί προορισμοί για το πετρέλαιο των ΗΠΑ.

Το πετρέλαιο τύπου Brent, παράδοσης Μαρτίου, σημείωσε άνοδο κατά 62 σεντς ή 1%, κλείνοντας στα 64,62 δολάρια το βαρέλι, μετά το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 11 Δεκεμβρίου στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου κέρδισε 71 σεντς ή 1,2%, κλείνοντας στα 58,52 δολ. το βαρέλι. Την Τετάρτη, το WTI είχε κλείσει στα 57,81 δολ., δηλαδή στη χαμηλότερη τιμή για το πλέον ενεργό συμβόλαιο από τις 3 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την 96 σελίδων συμφωνία που συνυπέγραψαν ΗΠΑ και Κίνα την Τετάρτη, το Πεκίνο δεσμεύεται να αγοράσει ενεργειακά προϊόντα από τις ΗΠΑ αξίας τουλάχιστον 52,4 δισ. δολ. εντός των επόμενων δύο ετών.

“Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου βλέπουν το συγκεκριμένο κομμάτι της συμφωνίας με συγκρατημένη αισιοδοξία”, αναφέρει ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Price Futures Group, σε σημείωμά του.

Οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις έχουν αποτελέσει βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την αγορά εμπορευμάτων όπως το αργό, που συνήθως κερδίζουν έδαφος όταν υπάρχουν προοπτικές απρόσκοπτης οικονομικής προόδου, η οποία χρειάζεται ισχυρή κατανάλωση ενεργειακών πόρων.