ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Ανοδικά το πετρέλαιο με ώθηση από τις εξελίξεις στο εμπόριο

capital.gr

Άνοδο σημείωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σχεδόν ανακτώντας το έδαφος που έχασαν την Τετάρτη, μετά το σημερινό tweet του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο σημείωνε πως οι ΗΠΑ-Κίνα βρίσκονται κοντά στη συμφωνία ”Πρώτης Φάσης”.

Την δήλωση του ένοικου του Λευκού Οίκου ήρθε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα του Bloomberg πριν από λίγα λεπτά, στο οποίο γίνεται λόγος για κατ’ αρχήν συμφωνία για τους όρους της εμπορικής συμφωνίας “Πρώτης Φάσης” μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Πλέον αναμένεται μόνον η έγκριση του Τραμπ, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πρόσωπα που έχουν γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Ανακοινώσεις πιθανόν να γίνουν αργότερα σήμερα ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια της στο εύρος του 1,5% – 1,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ επισήμανε ότι δεν περιμένει να κάνει αλλαγές προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση το επόμενο έτος. Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Η αισιοδοξία για το καλωσόρισμα της αρχικής δημόσιας προσφοράς του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας διαπραγμάτευσής της παρείχε επίσης θετική ώθηση στις αγορές πετρελαίου, αναφέρουν ειδικοί.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού τύπου WTI  παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 4 σεντς ή 0,7% και έκλεισε στα 59,18 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αργό τύπου Brent Φεβρουαρίου, στο μεταξύ, κέρδισε επίσης 48 σεντς ή 0,8%% στα 64,20 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures, μετά τις χθεσινές απώλειες της τάξεως του 1%.