ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΥ – ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ

 Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 

 

                                                                                   Αρ.Πρωτ.7040

                                                                           Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2017

Προς το

Υπουργείο Οικονομικών

 Υφυπουργό κα. Κατερίνα Παπανάτσιου

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ

 

Θέμα: Απαράδεκτα πρόστιμα του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

 

Κυρία Υφυπουργέ,

 

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η Ομοσπονδία μας γίνεται δέκτης έντονων διαμαρτυριών από αγανακτισμένους βενζινοπώλες, οι οποίοι καλούνται από τελωνεία σε απολογία, με βάση παραβάσεις καταγεγραμμένες από το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, (Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Πετρελαίου Θέρμανσης) οι οποίες επισύρουν  πρόστιμα για περιπτώσεις «εκπρόθεσμων δηλώσεων» συναλλαγών.

 

Είναι εκτός πάσης αμφιβολίας ότι το σύστημα αυτό έχει περιέλθει σε πραγματική αχρηστία, πέραν και μόνο της επιβολής άδικων προστίμων για «εκπρόθεσμες εγγραφές» παραλαβών – πωλήσεων, οι οποίες κανένα, απολύτως, σκοπό δεν εξυπηρετούν. Δικαίως οι διαμαρτυρόμενοι συνάδελφοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι παραμένει μόνο για να εισπράττει πρόστιμα!

 

Οι μέχρι τώρα δικαιολογίες περί διατήρησής του, μετά την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, για να μπορεί να δοθεί επίδομα θέρμανσης στους καταναλωτές, έχουν εξαλειφθεί, δεδομένου ότι η ΓΓΠΣ διαθέτει πλήθος στοιχείων για να αποδώσει δικαίως το επίδομα, πράγμα που επιβεβαιώνεται από απόδοση άλλων επιδομάτων. Οι δε υποσχέσεις ότι η χειμερινή περίοδος 2015-2016 θα ήταν η τελευταία της λειτουργίας του, αναιρέθηκαν.

 

Υπενθυμίζουμε ότι ο κλάδος μας έχει υποστεί τεράστια πρόστιμα και ταλαιπωρία από παρόμοια πρακτική, ενώ τα περισσότερα αφορούσαν πλασματική παράβαση, λόγω απορρίψεων των εγγραφών διόρθωσης από το σύστημα.

 

Πρόκειται για επίθεση που δέχεται ο κλάδος, τη στιγμή που τα πρατήρια κλείνουν υπό το βάρος των φόρων και του αθέμιτου ανταγωνισμού και αντικαθίστανται από αλυσίδες εταιρειών ή από αγνώστων συμφερόντων κεφάλαια.

 

 

Τα πρόστιμα αυτά, επιβάλλονται με βάση το  Άρθρο 147 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα  (Ν. 2960/22-11-01, ΦΕΚ Α 265/22-11-01) όπως ισχύει με την τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου του Ν. 4141/5-4-13 (ΦΕΚ-81 Α/5-4-13 – Διορθ.Σφαλμ. Στο ΦΕΚ-84 Α/12-4-13).

 

Οι «εκπρόθεσμες καταχωρήσεις» (παρ. 2 του άρθρου 73 του Ν. 2960/01), είναι απλώς διορθώσεις στοιχείων καταχωρημένων συναλλαγών και δεν αφορούν τις ποσότητες αλλά εντελώς επουσιώδη γραφειοκρατικά στοιχεία όπως ημερομηνία, ΑΦΜ, διεύθυνση, Αρ. μετρητή ΔΕΗ κλπ. Οι διορθώσεις αυτές είτε γίνονται εξαιτίας λανθασμένων στοιχείων που παρέδωσαν οι καταναλωτές και απαιτούν τη διόρθωση για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης, είτε από ανθρώπινο λάθος. Ωστόσο επειδή οι ποσότητες και τα βασικά στοιχεία μένουν αναλλοίωτα και εξ αυτού ουδείς δόλος μπορεί να τεκμηριωθεί, ούτε ωφέλεια κάποιου, ούτε μπορεί να συναχθεί πραγματική παράβαση στη διακίνηση, είναι απαράδεκτο, τόσο να θεωρείται τελωνιακή παράβαση, όσο και να επιβάλλεται πρόστιμο.

 

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε, τι νόημα έχει η καταχώρηση ενός τιμολογίου αγοράς ή πώλησης στον ΗΦΑΙΣΤΟ από τη στιγμή που το σύστημα εισροών – εκροών έχει καταχωρήσει και καταγράψει τα πάντα, πριν από τον ΗΦΑΙΣΤΟ; Όποια διόρθωση γίνει στον  ΗΦΑΙΣΤΟ είναι ήδη περασμένη στο σύστημα εισροών – εκροών και στα λογιστικά βιβλία, οι φόροι δε αποδίδονται κανονικά. Το μόνο που απομένει, είναι τα καταχρηστικά πρόστιμα του ΗΦΑΙΣΤΟΥ, χωρίς κανένα λόγο, πλην του εισπρακτικού!

 

Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την κατάργηση του συστήματος, προειδοποιώντας για αυτά ακριβώς τα πρόστιμα, αλλά δυστυχώς δεν εισακουόμαστε με αποτέλεσμα τώρα να μας επιβάλλονται αδίκως και καταχρηστικώς.

 

Σε μια εποχή που ο κλάδος πνέει τα λοίσθια και οι βενζινοπώλες υποφέρουν μαζί με τον ελληνικό λαό από φόρους, μνημόνια, επιβαρύνσεις, μείωση κατανάλωσης, αθέμιτες επιθέσεις μεγάλων συμφερόντων κλπ, τα πρόστιμα από τον ΗΦΑΙΣΤΟ είναι σαν μια επιπλέον ταφόπλακα πάνω στα πρατήρια.

 

Παρακαλούμε όπως έχουμε άμεση συνάντηση μαζί σας ώστε να σας ενημερώσουμε για τόσο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων και την κατάργηση της σχετικής διάταξης και  μαζί της τα άδικα και καταχρηστικά πρόστιμα που επιβάλει.