ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τα συστήματα εισροών – εκροών και οι ογκομετρήσεις δεξαμενών πρατηρίων υγρών καυσίμων

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λόντου 8 10681 Αθήνα · Τηλ.:(210) 3810783-4 · Fax.: (210)3301977

E-Mail: info@obe.gr – Internet:http://www.obe.gr

 

 

                                                                                    Αρ.Πρωτ.7071

                                                                          Αθήνα,19 Ιουνίου 2017

Προς το

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας

Κύριο Ευστράτιο Ζαφείρη

 

Εξαιρετικώς επείγον

 

 

Θέμα: Τα συστήματα εισροών – εκροών και οι ογκομετρήσεις δεξαμενών πρατηρίων υγρών καυσίμων

 

Κύριε Γενικέ,

 

Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενη επικοινωνία μας αλλά και με το υπ.αρ.πρωτ.7055/20-3-2017 έγγραφό μας, για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με την πιστοποιημένη ογκομέτρηση των δεξαμενών των πρατηρίων στο νησί της Χίου αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας και τις κινήσεις των Δ/νσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών, καθώς και στη δυσκολία των πρατηριούχων να προχωρήσουν άμεσα στην ογκομέτρηση, σε αυτούς του δύσκολους καιρούς.

 

 

Τα συστήματα εισροών – εκροών, παρότι επωμισθήκαμε το κόστος τους, εξακολουθούν να μη προστατεύουν τον καταναλωτή και τους νόμιμους βενζινοπώλες από τους παραβάτες. Αιτία γι αυτό είναι μια σειρά λόγοι, αλλά ο κυριότερος είναι ο πλημμελής έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως ανακοίνωσε και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 13/6/2017 με όλους τους φορείς της αγοράς καυσίμων.

 

Είμαστε ο μοναδικός κλάδος στην αλυσίδα των καυσίμων που το σύστημα εισροών εκροών λειτουργεί 100% αλλά έχει απαξιωθεί από συναρμόδιο υπουργείο (υπουργείο οικονομικών) είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω μη επάρκειας τεχνικής κάλυψης (server). Θεωρούμε δε το δικό σας υπουργείο ως συντονίστρια αρχή για το σύστημα εισροών εκροών και γι αυτό σας απευθύνουμε αυτό το έγγραφο.

 

Είναι κοινό μυστικό στην αγορά ότι κάποιοι έχουν βρει τρόπο να παραβιάζουν τα λογισμικά των συστημάτων εισροών – εκροών και να κλέβουν νομιμοφανώς τον καταναλωτή, το κράτος και τους νόμιμους βενζινοπώλες. Αψευδείς μάρτυρες αυτών των πρακτικών είναι οι χαμηλές τιμές πώλησης από κάποια πρατήρια οι οποίες κυμαίνονται γύρω από την τιμή Διυλιστηρίου   και δεν δικαιολογούν ούτε τη στοιχειώδη επιχειρηματική τιμή.

 

Ποια η χρησιμότητα όμως της επιβολής των ογκομετρήσεων όταν το ίδιο το σύστημα δεν λειτουργεί στη βάση του σκοπού του;

 

Επανερχόμαστε με το σημερινό μας έγγραφο και σας γνωστοποιούμε για ακόμη μια φορά ότι ο κλάδος μας βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση με τις συνεχείς επιβαρύνσεις και τη μείωση της κατανάλωσης και  την ίδια ώρα υποχρεώνεται να προχωρήσει σε πιστοποιημένες ογκομετρήσεις επωμιζόμενος ένα νέο μεγάλο οικονομικό κόστος για τα πρατήρια όταν μάλιστα με το  Ν. 4439/2016 του Υπουργείου Μεταφορών εκατοντάδες πρατήρια ανά τη χώρα   θα κλείσουν άμεσα λόγω του δυσβάσταχτου κόστους προσαρμογής , αλλά και λόγω του ότι δεν μπορούν να προσαρμοστούν με τα νέα μέτρα .

 

Σας ζητάμε να αφουγκραστείτε τη δεινή θέση και τα προβλήματα των βενζινοπωλών και να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση για οριστική επίλυση του προβλήματος.

Η πρότασή μας, την οποία έχουμε καταθέσει εξ αρχής και η οποία επιλύει πλήρως το πρόβλημα είναι:

  1. αναγνώριση των επίσημων ογκομετρικών πινάκων των δεξαμενών που έχουν κατατεθεί στις αδειοδοτούσες αρχές.
  2. Επιβολή άμεσης ογκομέτρηση στις δεξαμενές που παρουσιάζουν απόκλιση, πέραν των νομίμων ορίων από το σύστημα εισροών – εκροών.

 

Ας ξεκινήσει να λειτουργεί και να ελέγχεται το σύστημα εισροών εκροών από το υπουργείο οικονομικών και να αποδίδει καρπούς και ας υλοποιηθούν οι τελικές ημερομηνίες εγκατάστασης στους άλλους κλάδους της αλυσίδας των πετρελαιοειδών και μετά να δούμε για τις ογκομετρήσεις και το κόστος αυτών.

Αναμένουμε να ευαισθητοποιηθείτε και να ενεργήσετε το συντομότερο δυνατόν .