ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΟΒΕ: καταδικάζουμε τη βομβιστική επίθεση – δεν υποχωρούμε

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λόντου 8 10681 Αθήνα · Τηλ.:(210) 3810783-4 · Fax.: (210)3301977

EMail: info@obe.grInternet:http://www.obe.gr

                                                                                  Αρ. Πρωτ.7089

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΟΒΕ: καταδικάζουμε τη βομβιστική επίθεση – δεν υποχωρούμε

 

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στον κλάδο των βενζινοπωλών, η βομβιστική επίθεση στο πρατήριο του Προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλη Κιούση, στην Ανάβυσσο, τα ξημερώματα της Τρίτης, 12 Δεκεμβρίου 2017

 

Ήταν ευτύχημα που ο κ. Κιούσης άργησε λίγα λεπτά, από τη συνηθισμένη ώρα, να ανοίξει το πρατήριο, και δεν βρέθηκε στο κέντρο της έκρηξης!

 

Είναι άγνωστοι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης, αλλά γνωστά είναι τα αίτια και τα συμφέροντα που ενοχλούνται από τη δράση της ομοσπονδίας κατά του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου και της παραβατικότητας.

 

Η ΟΒΕ καλεί την κυβέρνηση και τις διωκτικές αρχές να δραστηριοποιηθούν τάχιστα προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο για την αποκάλυψη και σύλληψη των δραστών της συγκεκριμένης ενέργειας, όσο και τους ηθικούς αυτουργούς και τα συμφέροντα τα οποία υπηρετούν.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Κιούσης πρόκειται για κυκλώματα «λαμογιών» και λαθρεμπόρων από τα οποία είχε δεχτεί παλιότερα σωρεία απειλών για τη στάση του έναντι του λαθρεμπορίου, όπως απειλές δέχτηκαν και άλλα στελέχη του κλάδου, μη εξαιρουμένων και «φιλικών» απειλών να «μη λένε πολλά γιατί μπορεί να τους βρουν σε κανένα χαντάκι»!

Επί τόπου έσπευσαν 15 πυροσβέστες με έξι οχήματα που έθεσαν γρήγορα υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ακολούθησε.

 

Από την έκρηξη και το οστικό κύμα που ακολούθησε καταστράφηκαν τα γραφεία, ο εξοπλισμός του, τινάχθηκαν  πολλά υλικά αντικείμενα σε μεγάλη απόσταση και έσπασαν τζαμαρίες στα γύρω κτήρια.

 

Ευτυχώς λειτούργησαν αμέσως όλα τα συστήματα  πυρασφάλειας, προστασίας και συναγερμού και αποφεύχθηκαν παραπέρα κίνδυνοι, με πρώτο βέβαια τον κίνδυνο από τις δεξαμενές καυσίμων.

 

Η ΟΒΕ και τα σωματεία – μέλη της, έχουν επανειλημμένα συγκρουσθεί με τα κυκλώματα λαθρεμπορίου και παραβατικότητας και η κόντρα αυτή κρατάει δεκαετίες, χωρίς μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ριζικής πάταξής τους. Ενθαρρυμένα από την αδράνεια του κράτους, τα κυκλώματα αυτά απειλούν κάθε υγιές στοιχείο στον κλάδο των καυσίμων. Εκατοντάδες είναι τα πρατήρια που δεν άντεξαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κυκλωμάτων και έκλεισαν.

 

Σημειώνουμε ότι η αντιπαράθεση με τα κυκλώματα αυτά αποτέλεσε αιτία και για άλλες παρόμοιες επιθέσεις, στο παρελθόν, κατά του κλάδου.

 

Συγκεκριμένα, το 2000 όταν και πάλι ήταν οξυμένη αυτή η αντιπαράθεση, η οποία είχε σχετισθεί και με τους περιορισμούς του ωραρίου για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των πρατηρίων τις νύχτες, είχαν τοποθετηθεί βόμβες με σοβαρές υλικές ζημίες και σοβαρούς κινδύνους μεγάλης τραγωδίας, στα πρατήρια του τότε προέδρου (Μ. Παρασκευή, 28/4/2000)  στη οδό Σόλωνος, στο κέντρο των Αθηνών, και του Γενικού Γραμματέα της ΟΒΕ (23/7/2000) στον Ασπρόπυργο καθώς και στην είσοδο των γραφείων της ΟΒΕ και της τοπικής Ένωσης Βενζινοπωλών (ΕΒΝΑ) (Μ. Τετάρτη, 25/4/2000) στην οδό Λόντου και Σόλωνος, προκαλώντας μεγάλες ζημίες στο κλιμακοστάσιο και στα γραφεία! Τότε λίγο έλειψε να πάρει φωτιά μια αποθήκη βιβλίων με ανυπολόγιστες καταστροφές.

 

Στη δεκαετία του ΄90, επίσης, σημειώθηκε τρομοκρατική εισβολή μπράβων του λαθρεμπορίου στα γραφεία της ΟΒΕ και της ΕΒΝΑ, καταστρέφοντας εκδικητικά, όλο τον εξοπλισμό και τα έπιπλα, τρομοκρατώντας και απειλώντας τους υπαλλήλους.

 

Η ΟΒΕ, για άλλη μια φορά, καλεί την κυβέρνηση να συλλάβει τους δράστες, να πατάξει την παραβατικότητα και δηλώνει ότι ο κλάδος των βενζινοπωλών είναι αποφασισμένος να δώσει μάχη για την εξυγίανση και την πάταξη των κάθε λογής κυκλωμάτων που λυμαίνονται την αγορά καυσίμων.