ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Μεγάλο πρόβλημα στην αγορά καυσίμων απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ Live 16 Ιούνιος, 2017 12:22

Τι δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ, Γιάννης Αληγιζάκης

Τεράστια προβλήματα που φέρνουν μπαράζ αλλαγών στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών, εντοπίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ κ. Γιάννης Αληγιζάκης, σε ομιλία του στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.

Όπως τόνισε ο κ. Αληγιζάκης: «Η αγορά αλλάζει. Παρατηρούμε την ενδυνάμωση των μεγάλων παικτών και τη διαφαινόμενη αδυναμία των μικρότερων εταιρειών».

Και συμπλήρωσε ο CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ, «υπάρχουν πολλά πράγματα που μας ανησυχούν».

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβολο της εταιρείας ένας από τους σημαντικότερους λόγους που προκαλούν ανησυχία είναι το γεγονός ότι δεν έχει σταθεροποιηθεί η αγορά.

Κατά το πρώτο πεντάμηνο, η αθροιστική ζήτηση υποχώρησε κατά 2%, ωστόσο η πτώση στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης διαμορφώθηκε στο 3%, ενώ η κάπως καλύτερη συνολική πορεία οφείλεται στον ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης πολύ πιθανόν να επηρεαστεί πτωτικά από τον προσεχή Οκτώβριο, λόγω της κατάργησης της σχετικής κρατικής επιδότησης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Υπάρχει η ελπίδα πάντως, ότι η πτώση του πρώτου πενταμήνου θα αποκλιμακωθεί στο υπόλοιπο της χρονιάς, λόγω και του αυξημένου αριθμού των εισερχόμενων τουριστών.

Ένας άλλος λόγος ανησυχίας σύμφωνα με τον κ. Αλιγηζάκη, είναι η συνεχιζόμενη έντονη παραβατικότητα που παρατηρείται στην αγορά.

Με δεδομένο ότι το σύστημα εισροών-εκροών αναμένεται να ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2018, οι εταιρείες του κλάδου εντείνουν τις επαφές τους με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου στο μεσοδιάστημα να βρεθούν άλλοι τρόποι ελέγχου της κατάστασης.

Παράλληλα μια άλλη πηγή ανησυχιών, είναι το κρατικό πρόγραμμα που υποχρεώνει τις ενεργειακές εταιρείες να προβούν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

«Αυτό κατά την περίοδο 2017-2020 θα επιβαρύνει τον κλάδο μας κατά 170 εκατ. ευρώ και αποτελεί ένα επιπρόσθετο βάρος σε μια δραστηριότητα που έχει πληγεί κατάφωρα από την οικονομική κρίση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιγηζάκης.

Σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει η ΕΛΙΝΟΙΛ τις προκλήσεις του κλάδου, ο κ. Αληγιζάκης απάντησε πως «σε μια αγορά που αλλάζει, θα πρέπει να κινηθούμε τόσο πετυχημένα, όσο και στο παρελθόν. Έτσι, θα συνεχίσουμε την επιλεκτική διεύρυνση του δικτύου των πρατηρίων μας, με την απαιτούμενη προσοχή ώστε να μη φορτωθούμε με επισφάλειες».

Και πρόσθεσε: «Μας ευνοεί η ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς είμαστε σε μεγάλο βαθμό τοποθετημένοι σε πρατήρια νησιωτικών περιοχών και σε καύσιμα σκαφών».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ, επισήμανε ακόμα: «Επίσης, μια πολύ σημαντική επιλογή μας είναι η αύξηση των εξαγωγών που έχουμε σημειώσει κατά την τελευταία τριετία».

Και κατέληξε: «Γενικότερα, μέσα από μια σειρά αμυντικών κινήσεων και μοιράζοντας τα αβγά μας σε περισσότερα καλάθια, πιστεύω πως είμαστε πολύ καλά τοποθετημένοι στην αγορά, επιτυγχάνοντας μάλιστα και κερδοφόρα αποτελέσματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της ΕΛΙΝΟΙΛ αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,052 ευρώ ανά μετοχή.