ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Κοντά σε υψηλά τριών ετών το αργό

Ράλι σημείωσαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου σκαρφαλώνοντας κοντά σε υψηλό τριών ετών καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στον Ιράν έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο σοβαρών διαταραχών στην τροφοδοσία από τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 1,26 δολ. ή 2,1% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 61,63 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Μαρτίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,9% κλείνοντας στα 67,84 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Αυτό είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τον Δεκέμβριο του 2014 για τα δύο συμβόλαια.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν έχουν συγκεντρώσει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας . Οι διαδηλώσεις, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20 άνθρωποι, έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για τον κίνδυνο η αναταραχή να κλιμακωθεί προκαλώντας προβλήματα στην τροφοδοσία από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι αναλυτές της Commerzbank εκτιμούν πάντως ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν έχουν μέχρι τώρα “επηρεάσει την παραγωγή της χώρας ή τις αποστολές πετρελαίου”.

Προειδοποιούν ωστόσο ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν και νέες κυρώσεις ή ακυρώσουν την συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

πηγή: Capital.gr