ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα νόθευσης καυσίμων

Υπό το συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων, που υπόκεινται σε ΕΦΚ, εξαρθρώθηκε κύκλωμα, τα μέλη του οποίου εισήγαγαν από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες για τη νόθευση καυσίμων.

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ σε σχετική ανακοίνωση, υστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, που δόθηκαν από την Τελωνειακή Υπηρεσία και κατόπιν συντονισμένης δράσης του Σ.Ε.Κ., τέθηκε σε επιτήρηση, από κλιμάκιο υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & Ε.Φ.Κ., βυτιοφόρο όχημα, το οποίο περιείχε χημικούς διαλύτες και εισήλθε στη χώρα μας από τη Βουλγαρία.

Κατά την εξέλιξη της υπόθεσης και μετά από εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών της, ορίστηκε από το Σ.Ε.Κ., ως επισπεύδουσα Υπηρεσία, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, αστυνομικοί της οποίας συνέχισαν την επιτήρηση στην περιοχή της Αττικής. Το βυτιοφόρο όχημα, το οποίο έχοντας ως προπομπό έτερο Ι.Χ. φορτηγό, κατέληξε σε χώρο στάθμευσης πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Στις έρευνες που ακολούθησαν, τόσο στα οχήματα όσο και στο πρατήριο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
23.480 κιλά σύνθετων οργανικών διαλυτών
χρηματικό ποσό εξήντα μία χιλιάδων εξακοσίων ογδόντα ευρώ (61.680€)
δύο (2) καραμπίνες
ένα (1) πιστόλι
τρεις (3) μικρές φιάλες περιέχουσες πιθανόν χημικούς διαλύτες.
το Ι.Χ. φορτηγό
το βυτιοφόρο όχημα με το φερόμενο επικαθήμενο.

Από τη Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (Δ.Ε.Δ.ΑΚ.), ελήφθησαν δείγματα από τους χημικούς διαλύτες και τις δεξαμενές πρατηρίου καυσίμων, τα οποία θα αποσταλούν για εξέταση.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν δυο ημεδαποί, ηλικίας 24 και 27 ετών, και δύο αλλοδαποί, ηλικίας 45 και 58, κατηγορούμενοι για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, λαθρεμπορία υγρών καυσίμων, και για παραβάσεις της νομοθεσίας για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών.

Οι ανωτέρω παραβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του αναλογούντος Φ.Π.Α. και του Φόρου Εισοδήματος, με τελική συνέπεια την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι, από την κατασχεθείσα ποσότητα διαλυτών, ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των €28.478.

Οι συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Capital.gr