ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

«Έρχεται χειμώνας και δεν έχουμε πετρέλαιο». Η έκκληση των εργαζομένων του Γηροκομείου Αθηνών για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών

Τα προβλήματα τα οποία καλείται να ξεπεράσει το Γηροκομείο Αθηνών προκειμένου να συνεχίσει να φιλοξενεί με ασφάλεια τους ηλικιωμένους που το έχουν ανάγκη τονίζει στη HuffPost Greece o πρόεδρος των εργαζομένων του Γηροκομείου, κ. Δημήτρης Παπαχρήστος.

Άμεση προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί το πετρέλαιο που χρειάζεται ενόψει του χειμώνα ώστε οι άνθρωποι που φιλοξενούνται να μην κινδυνεύσουν από το κρύο και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Όπως εξηγεί ο ίδιος, πέρσι οι ανάγκες που υπήρχαν καλύφθηκαν από δωρεές ιδιωτικών εταιρειών αλλά και ομογενών που διέθεσαν χρήματα. Να σημειωθεί πως το γηροκομείο αυτή την ώρα φιλοξενεί περίπου 100-105 άτομα.

Ο κ. Παπαχρήστος αναφέρει πως ήδη έχει δρομολογηθεί η πιστοποίηση του Γηροκομείου που εδώ και 170 χρόνια ήταν ανύπαρκτη ώστε το ίδρυμα να μπει στο εθνικό μητρώο αλλά και στα ευρωπαϊκά προγράμματα του ΕΣΠΑ και να διεκδικήσει χρήματα για την ανακαίνιση των κτιρίων στα οποία έχει μπει λουκέτο. Αίτημα των εργαζομένων είναι η διαδικασία αυτή να γίνει άμεσα χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Στο μεταξύ τα χρέη του Γηροκομείου αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 40 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 13 εκατομμύρια αφορούν οφειλές προς το ΙΚΑ, τα 67 προς την εφορία, ενώ τα 7,5 προς τους εργαζομένους που από το 2010 είναι απλήρωτοι και λαμβάνουν ποσά έναντι με δικαστικές αποφάσεις.

Διευθετώντας τα πρωταρχικά ζητήματα της θέρμανσης και του μητρώου, ο σύλλογος των εργαζομένων ζητά παράλληλα οι υπάλληλοι που στήριξαν το γηροκομείο και απολύθηκαν να προσληφθούν κατά προτεραιότητα. Οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 220. Ο σύλλογος εργαζομένων ζητά τη σταδιακή επαναπρόσληψη τους στο κάθε κτίριο που θα ανοίγει τις πόρτες του πάλι. Σημειώνεται πως για το Γηροκομείο Αθηνών το 2006 λειτουργούσαν 7 κτίρια ενώ το 2015 είχαν μείνει ανοιχτά μόνο τα 3.

Ασφυκτικές όμως είναι και οι πιέσεις που δέχεται το ίδρυμα από παλαιότερους πιστωτές οι οποίοι ζητούν τα χρήματά τους μέσω δικαστικών αποφάσεων. Όλα αυτά αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία του χώρου που παρέχει στέγη σε δεκάδες υπερήλικες. Ο κ. Παπαχρήστος τέλος καταγγέλλει την κακοδιαχείριση της προηγούμενης διοίκησης που κατέστησε το προσωπικό σε όλους τους κλάδους ανήμπορο να κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει για τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

πηγή http://www.huffingtonpost.gr